Rólam

A kezdetek...

Márton Tünde vagyok, 1985-ben születtem Budapesten, Dunaharasztin élek férjemmel, kutyánkkal és két cicánkkal.
A fényképezés szeretetét anyukámtól örököltem, mégis úgy alakult, hogy csak a középiskola elvégzése után lett hobbim a fotózás. Az első keresetemből egy kis digitális kompakt gépet vettem magamnak, 2008-ban pedig az első digitális tükörreflexes gépemet. Ekkor még lelkes amatőrként fotóztam fűt, fát, virágot, majd jelentkeztem egy fotós iskolába, ahol minden megváltozott. Kedvenc témám az ember, kedvenc műfajom a portré lett. Innentől pedig már adta magát, hogy a közelebbi barátokat fotózzam műteremben és szabadtéren, valamint több családi és jegyesfotózáson is készítettem képeket.

Miért éppen esküvő?

Egy középiskolai barátságnak köszönhetően az esküvők világában találtam meg azt, ami fotósként és örök álmodozóként a tökéletes munka és hivatás számomra, hiszen alapvetően vonzódom mindenhez, ami szép. Szinte mindenben ott van a szépség és nagyon sokféle megjelenési formája lehet. Éppen ezért egy nagyon izgalmas kihívás a fotókon történő ábrázolása. Szeretek klasszikus értelemben és átvitt értelemben véve is szép képeket készíteni. Egy esküvőn minden megvan, ami ezt lehetővé teszi: emelkedett hangulat, káprázatos fények, csillogó részletek, gyönyörű és illatos virágok, meseszép ruhák és finom ételek, lopott pillantások, gyengéd érintések, tiszta és áradó érzelmek, játékos humor, némi könny és sok szívből jövő boldog mosoly. Ez mind passzol a személyiségemhez, én magam is ilyen vagyok: romantikus, álmodozó, mosolygós és ami a leglényegesebb: nagyon szeretek adni!

De nem csak esküvő...

A fotózásnak több ága is vonzó számomra, bár elsősorban esküvőket és párokat fényképezek, emellett portrékat, modelles valamint családi fotókat is készítek. Nagyon szívesen fényképezek egyéb (családi vagy üzleti) rendezvényeket, ingatlanokat és tárgyakat is. Szeretem azt a sokféleséget, amit megtapasztalok a világról és az emberekről a munkám által, érdekes és értékes embereket, különleges helyszíneket, újabb és újabb technikákat ismerek meg,és akár jó brátságok is szövődnek egy-egy munkának köszönhetően. Szenvedélyem, hobbim és egyben hivatásom a fotózás. Szerencsés vagyok, amiért a munkám ez a kihívásokkal teli, kreatív és szép szakma.

Amiért imádom amit csinálok....

Számomra megtiszteltetés, hogy a megrendelőim beengednek az kisebb-nagyobb, sőt akár az életüket meghatározó pillanataikba, néha a lelkükbe is. Néha köréjük költhetek egy történetet, néha az ő saját sztorijukat örökíthetem meg. Emberileg és szakmailag is igyekszem megtenni a lehető legtöbbet a megrendelőimért. Előfordul, hogy nem csak fotós vagyok, de stylist, fodrász vagy akár sminkes is. Néha tanácsadó, sőt előfordul, hogy szervező is. Néha olyan valaki, aki meghallgat, mert van, hogy erre van szükség. Nagyon jó barátságok szövődtek már a munkámnak hála, sokakat évről évre újra üdvözölhetek a kamerám előtt, sokan tovább ajánlanak a barátaiknak, rokonaiknak. Ez hatalmas öröm a számomra, mert inspirál, fejlődésre sarkall, motivál, ha tudom, hogy a közös munka egy olyan közösen átélt élmény a megrendelőim számára, melyet ismét át akarnak élni és másokkal is meg akarják ezeket az élményeket osztani.

Hogyan dolgozom?

Érzékeny ember vagyok, emiatt egy ideje már tudatosan figyelem a saját érzéseimet. Ez a tudatosság segít abban, hogy a munkám során mások érzelmeit, hangulatát is felismerjem és megértsem, az esetleges szorongásokat feloldjam. Fontos számomra, hogy az embereket és köztük lévő kapcsolatokat őszintén tudjam megmutatni a képeimen. Ehhez elengedhetetlen a nyitott és laza, baráti légkör kialakítása, különösen kisebb gyerkőccel érkező családok esetében. Alapvetően rengeteget viccelődök, mindig dícsérem a modelleket és megmutatom nekik azokat a képeket, amik már az elkattintás pillanatában is csodásak. A képek utómunkájára szeretek több időt szánni, így előfordul, hogy egy-egy anyagot hagyok sokáig leülepedni. Ilyenkor a friss benyomásokat, élményeket elcsitítom, hogy olyan utómunkával lássam el a képeket, ami igazán tökéletes megkoronázása lesz az adott munkának. Alapvetően a kevesebb több elvét követem, közel áll hozzám a természetesség ezért nagyon szeretek szabadtéren fotózni, de műteremben és berendezett enteriőrben is jól érzem magam, szívesen dolgozom. A munkám során leginkább a klasszikus szépség, az elegancia és a harmónia az a három vezérvonal, ami mentén dolgozom.